Vragen aan een Earlybirds fotograaf

Al enkele jaren ben ik actief als vrijwillige fotograaf voor stichting Earlybirds. In deze blog vertel ik jullie graag meer over de stichting en mijn werk. Aan de hand van vragen die mij vaak gesteld worden hoop ik jullie zo wat meer te vertellen over deze geweldige organisatie.
logo van fotografen voor stichting Earlybirds

Wat is Earlybirds eigenlijk?
Stichting Earlybirds is een stichting die in zijn geheel bestaat uit vrijwilligers waaronder zo’n 250 fotografen. Deze fotografen verzorgen in de Nederlandse ziekenhuizen gratis een liefdevolle fotoreportage van te vroeggeboren kindjes. Wanneer je kindje prematuur ter wereld komt is dat een heftige tijd die zich vooral afspeelt in en rond de couveuse en/of ziekenhuiskamer. Als bijdrage aan de verwerking en herinnering voor later verzorgt Earlybirds kosteloos een fotoreportage voor de ouders.
foto van kindje liggend in couveuse onder blauwe lamp

Waarom koos je ervoor om aan de slag te gaan voor stichting Earlybirds?
Ik wilde graag iets moois doen met mijn passie voor fotografie. Want wat is er mooier als je die passie kan inzetten om mensen die een moeilijke tijd doormaken te helpen hun herinneringen vast te leggen op beeld. En zo een lichtpuntje te zijn in een roerige periode.
Toen 1 van mijn lieve klanten veel te vroeg beviel werd de geplande newbornshoot een shoot in het ziekenhuis om toch wat mooie foto’s te schieten van hun dochtertje. Ik merkte direct hoe bijzonder ik het vond om dit voor hen te doen en dit gaf mij het laatste zetje om mij aan te melden voor Earlybirds. Even mocht ik deelgenoot zijn van die bijzondere wereld die zich afspeelt in een ziekenhuiskamer gevuld met geluk en liefde voor een pasgeboren kindje en vermengd met zorgen rondom de vroeggeboorte.


Welke reportage is je het meest bijgebleven en waarom?
Dit blijft voor mij een lastige vraag want stuk voor stuk waren ze bijzonder om te mogen doen. Van de echte Earlybirds-shoots is dat denk ik  de shoot van Hanna die mij het meest is bijgebleven, omdat zij het allerkleinste kindje was dat ik ooit fotografeerde en al een lange weg had afgelegd in een ander ziekenhuis voordat ik haar in Tilburg ontmoette.

Daarnaast is er nog 1 reportage die een bijzonder plekje in mij hart heeft en die via Earlybirds op mijn pad kwam. Ja je leest het goed het was geen standaard Earlybirds-reportage in het ziekenhuis. Ondanks de grote inzet van alle lieve vrijwilligers gebeurd het soms dat er geen fotoshoot gedaan kan worden. Meestal om de fijne reden dat een kindje sneller dan verwacht naar huis mag. Zo ook bij kleine Denzel, hij bleek al thuis te zijn toen de aanvraag bij mij terecht kwam en Earlybirds komt niet aan huis. De papa van Denzel nam na mijn “heel veel geluk thuis” mailtje nogmaals contact op. Toen hoorde ik het ontroerende verhaal van Denzel die te vroeg ter wereld kwam en de grote zorgen die er vooral waren om zijn moeder die tijdens de zwangerschap de diagnose kanker kreeg. Ik twijfelde geen moment en bood hen aan om uit eigen naam een reportage aan huis te maken. Daar legde ik de momenten vast die voor het gezin zo belangrijk waren. Een badje, een flesje knuffelen op de bank. Wat een liefdevol gezin! Nog een tijdje hield ik contact met moeder voor een vaderdag verrassing en gebruik van de foto’s in mijn portfolio. En toen bleef het een hele tijd stil…… Totdat ik maanden later het vreselijk nieuws kreeg dat de moeder van Denzel haar strijd heeft verloren. Ik hoop van harte dat mijn foto’s later voor Denzel een mooie herinnering aan zijn mama mogen zien en hij ziet hoe haar liefde voor hem het huis vulde.
foto van een te vroeg geboren kindje in roze pyama

Vind je het wel eens moeilijk om de premature kindjes te fotografen?
Door mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige heb ik wel geleerd om een professionele afstand te bewaren en gelukkig mogen veel van de kindjes die ik voor mijn lens krijg een paar weken later gezond naar huis om verder te groeien. Maar als het niet zo goed gaat met kindjes raakt mij dit zeker. Dit doet je zeker beseffen hoe kwetsbaar het leven kan zijn en dan knuffel ik bij thuiskomst mijn eigen jongens nog eens extra en kan ik alleen maar hopen dat er straks bij dit gezin ook een gezonde zoon of dochter rond mag gaan rennen.

Hoe verloopt het proces van aanmelding tot shoot?
Als fotograaf voor de stichting ben je inzetbaar in ziekenhuizen in de regio rondom je woonplaats. Na de aanmelding via de website van de stichting wordt gekeken in welke regio het ziekenhuis ligt waar het babytje verblijft en word ik (of een collega) benaderd om een afspraak met ouders te maken. Ik neem dan contact op met de ouders om een afspraak te maken en leg uit hoe alles in zijn werk gaat. Op de afgesproken dag ga ik naar het ziekenhuis toe. Ik probeer af te spreken rondom een knuffel- of verzorgingsmomentje omdat dit mooie afwisselende beelden oplevert. Het allerbelangrijkste is dat we het kindje zo min mogelijk willen belasten. We fotograferen in een vertellende reportage momenten uit de dagelijks routine en ook wanneer een kindje nog niet uit de couveuse mag maken wij daarvan een prachtige reportage.
Na afloop van de reportage ga ik thuis de beelden uitzoeken en bewerken. Enkele weken later ontvang de ouders de foto’s digitaal via de stichting.
foto gemaakt door fotograaf Made by Mone in Tilburg van lachend prematuur geboren jongetje

Heb je na de shoot nog contact met ouders en kindjes?
Soms wel, soms niet. Ik vind het altijd erg leuk om na een tijdje te horen hoe het nu met een kindje gaat maar dat is geheel de keuze van ouders. Er zijn gezinnen met wie ik via social media nog steeds contact heb, ik zie wel eens kindjes terug in mijn studio voor foto’s of soms kom ik ergens in mijn woonplaats ineens een voormalig “Earlybirdje” tegen.

Waarom deel je niet meer beelden van je Earlybirds werk?
Wat zou ik dat graag doen, want wat ben ik trots op die kleine kanjers en lieve gezinnen. Na afloop van de shoot wordt ouders altijd gevraagd of zij toestemming geven om de foto’s te delen op de website en/of  social media van de stichting en van mij als fotograaf. Toch zijn er veel ouders die dit liever niet hebben. Uiteraard respecteer ik die keuze en maak ik met evenveel liefde een mooie reportage. Pasgeboren baby tegen de huid van zijn moeder

Ik wil ook als fotograaf voor de stichting aan het werk. Wat moet ik doen?
Wat leuk dat jij je ook vrijwillig en belangeloos wil inzetten voor “onze” mooie stichting. We kunnen altijd nieuwe collega’s gebruiken maar toch wordt niet iedereen toegelaten. Een onafhankelijke en professionele commissie beoordeeld je motivatiebrief en de ingestuurde voorbeeldfoto’s. Je fotografeert in ziekenhuizen  vaak onder slechte lichtomstandigheden en dat vraagt om de nodige technische kennis en de juiste apparatuur.
Op de site van de stichting kan je precies lezen wat er van je wordt verwacht en wat je kan doen om je aan te melden. Succes!


Ik ben niet zo’n talent met fotograferen. Kan ik toch iets doen om de stichting te helpen?
Super! Stichting Earlybirds wordt volledig gerund door vrijwilligers dus naast fotografen zijn er nog veel andere lieve mensen nodig. Ben jij een PR topper, geweldige goed in grafisch ontwerp, een communicatietalent of heb je een andere kwaliteiten die waardevol zouden zijn voor de stichting. Kijk dan eens bij de vacatures.
Ook als je goed kan haken kun je iets heel waardevols toevoegen voor de stichting. Dankzij heel veel lieve haaksters kunnen wij alle kindjes namelijk een Earlybirdje knuffeltje overhandigen.

Een te vroeg geboren kindje met knuffeltje gefotografeerd voor Stichting Earlybirds

Geef een antwoord